Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Kijk Op Drank - úw TopSlijter
J.A. van der Goeskade 1
4461 BH GOES

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 10:00 uur - 18:00 uur
Wo: 10:00 uur - 18:00 uur
Do: 10:00 uur - 21:00 uur
Vr: 10:00 uur - 18:00 uur
Za: 09:00 uur - 18:00 uur
Zo: koopzondagen laatste zondag van de maand

hemelvaartsdag 1e en 2 e pinsterdag geopend van 13-17 uur

Kijk op Drank úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

De wondere wereld van whisk(e)y

De wondere wereld van whisk(e)y

Whisky (of Whiskey volgens de Ieren en Amerikanen) is verkrijgbaar in vele soorten en smaken en wordt overal ter wereld geproduceerd. Zo is er o.a. bourbon, blended, single malt, blended malt en tussen deze soorten zit behoorlijk veel verschil. Niet alleen in smaak maar ook in productiewijze en ingrediënten. Wilt u het fijne weten over whisky, dan is het belangrijk om te weten wat precies het verschil is tussen deze verschillende soorten. De meeste whisky’s die tegenwoordig worden geproduceerd, zijn een mix van verschillende whisky’s. Ook een single malt kan een mix oftewel blend zijn. Sterker nog, de meeste single malt whisky’s zijn een mix van verschillende partijen whisky. Hoe dit nu allemaal zit leggen we u graag uit.

Bourbon

Het belangrijkste ingrediënt van bourbon is mais. Bourbon bestaat voor 51% uit mais en voor de rest uit rogge, tarwe en gemoute gerst welke twee keer wordt gedistilleerd. Bourbon mag overal in de VS geproduceerd worden en moet minimaal twee jaar gerijpt hebben in nieuwe, geblakerde, eikenhouten vaten, die slechts één keer gebruikt mogen worden voor het rijpingsproces. Vooral de staat Kentucky staat bekend om zijn bourbon. Om de naam “Kentucky Bourbon” te mogen dragen moet de whiskey minimaal één jaar en één dag in Kentucky hebben gerijpt. Een beetje goede bourbon heeft wel minimaal vier jaar rijping nodig.

Bekende merken zijn Four Roses en Jim Beam. Ook de Buffalo Trace is een heerlijke bourbon. Jack Daniels is eigenlijk ook een bourbon, maar omdat de drank door een filteringsproces van houtskool gaat, noemt men deze een “blended whiskey”.

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey

De distilleerderij is gevestigd in Frankfort, Kentucky en is de oudste, continu producerende distilleerderij in Amerika.
Overstromingen, branden, tornado’s en zelfs de drooglegging hebben de Buffalo Trace Distillery nooit tegengehouden. Met grote toewijding, respect voor het verleden en een onbevreesd innovatievermogen overleeft de distilleerderij al meer dan twee eeuwen. Als eerbetoon aan de machtige bizons en de ruige, onafhankelijke geest van de pioniers die deze bizons richting het westen volgden, is de Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey gecreëerd.Single malt

Single malt whisky wordt geproduceerd van gemoute gerst, gedistilleerd in koperen ketels (pot stills) en wordt in één distilleerderij geproduceerd. Single malt whisky hoeft niet uit één vat of uit één partij te komen en kan daarom dus wel een blend zijn van verschillende partijen whisky, zolang deze maar uit dezelfde distilleerderij komen en op dezelfde wijze zijn gedistilleerd.
Single malt whisky wordt in verschillende landen en regio’s geproduceerd. Zoals de Scotch single malt whisky. Deze Schotse whisky moet voldoen aan een aantal voorwaarden om “Scotch single malt whisky” genoemd te mogen worden. De belangrijkste voorwaarde is dat de distilleerderij, waarvan de whisky afkomstig is, in Schotland moet staan. De vaten met whisky moeten hier minimaal 3 jaar hebben gelegen. Ook moet er gerst zijn verwerkt in de whisky.

In Ierland produceert men de zogenoemde Single Malt Irish Whiskey. Deze smaakt niet alleen anders, maar schrijft men ook anders, namelijk met een “e” ertussen. In de 19e eeuw was Schotse whisky van matige kwaliteit. Omdat de Ieren en Amerikanen zich wilden onderscheiden, voegden ze de letter “e” toe en dit is altijd zo gebleven. Irish single malt smaakt over het algemeen minder rokerig dan Scotch single malt, omdat deze 3 keer wordt gedistilleerd en de mout niet met turf wordt geëest. Eesten is het drogen van mout op hoge temperatuur met bijvoorbeeld turf als brandstof.

Rampur Indian Single Malt whisky

Rampur wordt gedistilleerd in traditionele koperen pot stills. De distillery, gebouwd in 1943, ligt ten oosten van New Delhi op slechts honderd kilometer afstand van de grens met Nepal. De Himalaya zorgt het hele jaar door voor sterk tegengestelde klimaatomstandigheden. Dit geeft de whisky extra dimensie en diepte.
Rampur Indian Single Malt Whisky wordt op dezelfde wijze gemaakt als in Schotland. Er is echter één groot verschil. Waar de whisky in Schotland en Ierland, eigenlijk in heel Europa, minimaal 3 jaar moet rijpen, hoeft dit niet in India.
Door het warme en vochtige klimaat rijpt de whisky hier erg snel. Waar de “Angels Share”, de verdamping van de whisky uit het vat in Schotland 2% per jaar is, is dit in India maar liefst 11 á 12% per jaar.

Rampur is een eerbetoon aan de Maharajas en de rijke Indiase geschiedenis. De Maharajas heersten vroeger over de Indiase koninkrijken. Het logo met de twee sabels verwijst naar deze tijd. Op de San Francisco World Spirits Competition in 2017 won deze 'Kohinoor of Single Malts' een dubbele gouden medaille. Een fraaie beloning voor deze '109 karaat diamant' uit India!

Blended

Blended whisky is de meest gedronken whiskysoort ter wereld. Met name de blended Scotch whisky is populair. Blended is een mix van gerijpte malt whisky’s en gerijpte graan whisky’s. De verhoudingen verschillen per merk maar de “normale” variant bestaat meestal uit 20% malt en 80% graan en de “luxere” variant heeft een verhouding van 50%-50%. Ook whisky’s uit verschillende distilleerderijen worden samen gebotteld en verkocht als één whisky.
Bekende merken zijn o.a. Chivas, Johnnie Walker, Jameson, Jack Daniel’s en Famous Grouse.

Chivas Regal EXTRA

Chivas Regal Extra is een eerbetoon aan James en John Chivas die in de 19e eeuw niet alleen pioniers waren, maar ook excelleerden in de kunst van het blenden.

Het geheim van de bijzondere smaak ligt in de blend van whisky’s die gerijpt zijn in oude Oloroso sherryvaten aangevuld met zeldzame malts die wij lange tijd hebben gekoesterd. De sherryvaten geven een diepe amberkleur met rijke, zoete tonen, terwijl de zeldzame malts complexiteit toevoegen. Chivas’ masterblender Colin Scott creëerde hiermee een unieke blend met een rijke en genereuze smaak.
Blended Malt

Blended malt whisky is een mix van verschillende malt whisky’s afkomstig van verschillende distilleerderijen. “Malt” geeft aan dat de whisky alleen van gemoute gerst is gemaakt en niet uit een andere graansoort zoals tarwe, haver of rogge. Vroeger werd blended malt whisky ook wel “pure malt” of “vatted malt” genoemd. In februari 2005 heeft de Scotch Whisky Association bepaald dat pure en vatted malts voortaan altijd blended malts moeten worden genoemd.

Mars Maltage Cosmo Blended Malt Japanese Whisky

De naam "Cosmo" verwijst naar de hoge bergen van de Japanse Alpen waarmee de distilleerderij wordt omgeven. Voor de productie van whisky gebruikt Mars Shinshu puur bronwater. Dit water heeft eeuwenlang door de granieten rotsbodem gesijpeld en is daardoor rijk aan natuurlijke mineralen. Dit geeft de whisky een soepele en complexe smaak.
De Mars Maltage Cosmo heeft een heerlijke mix van zoete smaken zoals honing, karamel en gerijpte vruchten. De malt wordt subtiel benadrukt door houtige en rokerige hints.

Net als in Schotland wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in Pott Stills. De whisky rijpt in traditionele ‘warehouses'. Het klimaat lijkt veel op dat van de Schotse binnenlanden. Er verdampt slechts 2% whisky per jaar.En nog veel meer soorten…

Er zijn nog meer soorten whisky, zoals Single Grain en Blended Grain, Flavoured, Rye, Weat, Corn en Whisky’s waaraan toevoegingen zijn gedaan. Een voorbeeld hiervan is de Jack Daniel's Tennessee Honey. Ook zijn er een aantal likeuren die worden bereid met whisky, zoals Baileys en Drambuie.

Jack Daniel's Tennessee Honey

Jack Daniel’s Tennessee Honey (35% alcohol) is de laatste introductie van Jack Daniel’s. Jack Daniel’s Tennessee Whiskey is originele Black Label Jack Daniel’s vermengd met 100% natuurlijke Amerikaanse honing. Tennessee Honey smaakt duidelijk naar de originele whiskey, maar vermengd met een hint van natuurlijke honingraat, zoete melasse, geroosterde noten en een vleugje chocola en praline.


Whisky-weetje

Het woord whisky komt van het Gaelische uisge beatha. Dit spreekt men ongeveer uit als wisjkebèë. Het betekent levenswater of water van het leven.

Het zijn weer de whiskyweken bij úw topSlijter!!

Mocht u nog meer willen weten over whisky, of wilt u gewoon advies, dan staan wij graag voor u klaar!