Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Kijk Op Drank - úw TopSlijter
J.A. van der Goeskade 1
4461 BH GOES

Openingstijden

Ma: 13:00 uur - 17:00 uur
Di: 10:00 uur - 18:00 uur
Wo: 10:00 uur - 18:00 uur
Do: 10:00 uur - 21:00 uur
Vr: 10:00 uur - 18:00 uur
Za: 09:00 uur - 18:00 uur
Zo: 13:00 uur - 17:00 uur

1e en 2 e pinsterdag geopend van 13-17 uur

Kijk op Drank úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Gaat Vermout ook Nederland heroveren?

Gaat Vermout ook Nederland heroveren?

De kenners en trendwatchers weten het zeker, Vermout komt deze zomer helemaal terug.

Nu de zon is gaan schijnen en de temperatuur eindelijk zomerse waarden bereikt, lopen ook de terrassen weer vol. Fijn genieten van een lekker koud drankje. Heerlijk toch? Maar een Vermout? Ja, echt waar, Vermout. Hoewel het nog een ietwat stoffig imago heeft, een oma’s drankje, is het inmiddels helemaal hot in de grote steden van Zuid-Europa. Net als de opkomst van aperitiefdranken als gin-tonic en Aperol, past ook een goede Vermout met spuitwater, ijs en een sinaasappelschil hier prima in thuis.

Stukje historie

Vermout is een vrij sterke wijn (15% alcohol) en wordt met behulp van aroma’s en kruiden op smaak gebracht. Vermout ontstond doordat men de lokale wijnen ging aromatiseren om het drinkbaarder en aantrekkelijker te maken. Al in 4000 jaar voor Christus werd het drankje bedacht en is hiermee ook één van de oudste dranken die er bestaan. 

De Vermout zoals we die nu kennen stamt uit de 18e eeuw. Over de echte herkomst gaan verschillende verhalen in de rondte. Enerzijds zou Vermout komen uit Piëmonte (Italië) en de Savoy in Fankrijk, destijds behorend bij het toenmalige vasteland van het Koninkrijk Sardinië. Echter ook ons buurland, Duitsland, claimt de herkomst en zelfs de naamstelling. Vroeg in de 18e eeuw produceerde men daar al versterkte wijn met behulp van Alsem. Een kruid wat in het Duits Wermut heet en daarmee de basis vormt voor de naam Vermout (Franse benaming).

Soorten Vermout

Er zijn meerdere soorten Vermout, gerangschikt van zoet naar droog:

  • Witte Vermout (bianco) is fruitig en behoorlijk zoet
  • Rode Vermout (rosso) heeft een bitterzoete kruidensmaak
  • Droge, witte Vermout ideaal als basis voor cocktails

Cocktails voor iedereen

Met Vermout kun je zeer veel cocktails mixen, dus zijn er, creatief als we zijn, ook talloze uitvoeringen. Maar in de pure vorm drink je Vermout zo: vul een glas met ijs en schenk de rode Vermout eroverheen. Voeg een schijfje sinaasappel toe en een olijfje of twee aan een stokje. Genieten met een grote G. Proost!