Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Kijk Op Drank - úw TopSlijter
J.A. van der Goeskade 1
4461 BH GOES

Openingstijden

Ma: 13:00 uur - 17:00 uur
Di: 10:00 uur - 18:00 uur
Wo: 10:00 uur - 18:00 uur
Do: 10:00 uur - 21:00 uur
Vr: 10:00 uur - 18:00 uur
Za: 09:00 uur - 18:00 uur
Zo: 13:00 uur - 17:00 uur

1e en 2 e pinsterdag geopend van 13-17 uur

Kijk op Drank úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Koffie, het zwarte goud

Koffie, het zwarte goud

Koffie. We drinken het tijdens het ontbijt, met een krantje. Of tijdens de koffiepauze op het werk. ‘s Avonds, om wakker te blijven… Koffie is bij veel mensen het favoriete drankje. Maar wat weten we eigenlijk van koffie? Hoe is koffie ontdekt en wat kan er allemaal met koffie, ook wel het zwarte goud genoemd?

Duurste koffie ter wereld
Wist u bijvoorbeeld dat de duurste koffie ter wereld is gemaakt van olifantenpoep? Het heet Black Ivory. Niet echt het smakelijkste weetje over koffie. Gelukkig zijn er nog veel meer andere, heerlijke koffiesoorten en zelfs cocktailrecepten op basis van koffie.
Laat u door het lezen van dit artikel vooral inspireren om aan de slag te gaan met het uitproberen van de vele mogelijkheden en vind uw ideale koffie-combinatie.


Koffiecocktail

Irish Coffee kent bijna iedereen wel. Maar wist u dat er veel meer lekkere combinaties met koffie zijn. Zoals bijvoorbeeld heerlijke koffiecocktails. Niet het eerste waaraan u direct zult denken toch? Cocktails zijn immers meestal fris en een bakje koffie is warm. Toch is het volgende koffie-cocktailrecept een heerlijke combinatie!

Ingrediënten:
• 30 ml crème de café
• 30 ml wodka
• 30 ml espresso
• Koffieboontjes

Bereidingswijze:
Begin met het zetten van een kopje espresso en laat dit afkoelen. Voeg daarna de crème de café en de wodka toe in een shaker met ijs. Shaken tot je een ijslaagje van condens op je shaker krijgt. Uitschenken in een gekoeld glas. Garneren met een paar koffieboontjes.

Legendes en herkomst van koffie

Een van de legendes die verteld worden over het ontstaan van koffie is het verhaal van een kudde Ethiopische geiten en hun herder “Kaldi”. Zijn geitjes aten koffiebessen, waardoor ze enorm druk werden. Kaldi kon hierdoor niet slapen en begreep niet dat zijn geiten niet moe werden. Daarom besloot hij de bessen die zijn geiten aten uit te proberen en ontdekte zo het effect van cafeïne.
Een ander verhaal is dat grootmeester Ali ben Omar al Shadili, een Arabische Soefi, vanuit de Jemenitische havenstad Mokka, de koffiezaden meenam naar Arabië. Deze koffiezaden werden ontdekt tijdens diverse invallen van de Soefi’s in Ethiopië.
Zoals deze legendes zijn er nog veel meer en ze zijn moeilijk te controleren op feiten. Wel is het bekend dat tussen 980-1037 na Chr. door de Perzische arts en filosoof ″Avicenna″ koffie als medicijn werd voorgeschreven.
Ook is het bekend dat er vroeger Quahwah, een soort wijn, gemaakt werd van het sap van koffiebessen. Dit was de basis van de koffiedrank zoals wij die tegenwoordig kennen.
Pas tegen het eind van de 16e eeuw kreeg men in Europa lucht van koffie. Het werd in Europa pas echt populair nadat de burgermeester van Amsterdam, in het jaar 1714, een jonge koffieplant aan de Franse Lodewijk XIV schonk. Hij plantte dit plantje in de botanische tuin van Parijs en verscheepte dit later naar Martinique. Hiervandaan verspreidden de Fransen de plant over het Caraïbische gebied. De plant deed het daar zo goed dat er steeds meer en meer koffiebonen verscheept konden worden. Hierdoor werd koffie een stuk goedkoper. Eerst was koffie een heel exclusief drankje, maar in 1750 werd zelfs bier van de eerste plek als volksdrank verstoten en werd koffie volksdrank nummer één. Tot op de dag van vandaag heeft koffie die positie nog steeds.

Koffie met jenever

Wat smaakt er beter na een gezellig etentje dan een koffie met een extraatje? Mooi gepresenteerd in een glas, zullen uw gasten echt verwend worden. Maar u kunt hier natuurlijk ook gewoon zelf van genieten!

Ingrediënten (4 pers.):
• 20 cl jonge jenever
• 3 eetlepels witte basterdsuiker
• Warme koffie
• Slagroom
• Chocoladeschilfers

Bereidingswijze:
Verdeel de suiker over 4 koffieglazen. Flambeer de jenever in een pannetje en verdeel deze over de glazen. Vul deze daarna af met hete koffie. Klop de slagroom en verdeel over de glazen. Maak af met de chocolade schilfers en geniet!

Van koffieboon tot koffie

Voordat u kunt genieten van een kopje koffie is er heel wat werk aan vooraf gegaan. Het begint bij het oogsten van de koffiebonen. Dit zijn de zaadjes van de kers van een koffieplant. Deze worden na het oogsten ontdaan van hun vruchtvlees en gewassen. Daarna volgt het droogproces. Voor de export worden de bonen geselecteerd op grootte en kwaliteit. Om een constante kwaliteit en smaak te garanderen worden verschillende soorten koffiebonen vaak gemend. Dit noemen we melangeren. Daarna worden de bonen gebrand, want ongebrand is de koffieboon niet erg interessant. De smaak, kleur en het unieke aroma ontstaan pas gedurende het brandproces. Het branden kan op verschillende manieren. Een lichte branding, de smaak van de koffie is zacht met een beetje zoetigheid. Een medium branding, de koffiesmaak is krachtiger, maar niet te sterk. Of een donkere branding, koffie met een stevig karakter en een lekkere afdronk, enigszins bitter. Als laatste moeten de gebrande koffiebonen worden gemalen en kan er op verschillende manieren koffie gezet worden.

Roomkaas-koffietaartje met Kahlúa koffielikeur (>>aanbieding)

Koffie is ook te gebruiken als ingrediënt in een hartig gerechtje. Ideaal te combineren met een warme kop koffie. Zo wordt het toch gezellig op een druilerige herfstdag.

Ingrediënten:
• 2 blaadjes witte gelatine
• 200 gram roomkaas
• 75 gram witte basterdsuiker
• 125 ml slagroom
• 75 ml Kahlúa koffielikeur
• 200 ml sterke hete koffie
• 16 lange vingers
• 2 eetlepels cacaopoeder

Bereidingswijze:
Zet een kan koffie. Bekleed een ovenschaal met plastic folie en laat het over de rand hangen. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water tot ze zacht zijn. Klop de roomkaas met een mixer romig en voeg de suiker toe. Sla de slagroom stijf. Giet de koffielikeur bij de koffie en giet dit in 2 kommetjes. Knijp de gelatine uit en los op in een van de hete kommetjes koffie. Laat al roerend iets afkoelen en meng door de roomkaas. Spatel de slagroom erdoor. Doop de helft van de lange vingers in de andere kom koffie en bedek met deze lange vingers de bodem van de vorm. Giet de helft van het roomkaas-koffie mengsel erover. Doop de rest van de lange vingers in de koffie en leg ze op de room. Verdeel de rest van het roommengsel erover en dek af met de overhangende folie. Zet minstens 3 uur in de koelkast. Haal de taart voor het serveren 15 minuten van tevoren uit de koelkast. Verwijder de folie en bestrooi met cacaopoeder. Smakelijk eten!


Kahlúa koffielikeur
Kahlúa is een koffie- en rumlikeur uit Mexico met een fijne koffiesmaak door de 100% Arabica bonen. Heerlijk puur en als mix. Alles weten over Kahlúa koffielikeur? Check de website van Kahlua: https://www.kahlua.com/ca/


Koffieplantje
Zelf koffiebonen kweken? Via deze link kunt u zelf een koffieplantje bestellen. Persoonlijker kan uw koffie niet worden en het staat ook nog eens leuk in de vensterbank!
https://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/kamerplanten-encyclopedie/coffea-arabica/