Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Kijk Op Drank - úw TopSlijter
J.A. van der Goeskade 1
4461 BH GOES

Openingstijden

Ma: 13:00 uur - 17:00 uur
Di: 10:00 uur - 18:00 uur
Wo: 10:00 uur - 18:00 uur
Do: 10:00 uur - 21:00 uur
Vr: 10:00 uur - 18:00 uur
Za: 09:00 uur - 18:00 uur
Zo: 13:00 uur - 17:00 uur

1e en 2 e pinsterdag geopend van 13-17 uur

Kijk op Drank úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Verras uw gasten als een echte sommelier-particulier

Verras uw gasten als een echte sommelier-particulier

Wat is eigenlijk een sommelier?

Een sommelier, ook wel wijnkelner of wijnmeester genoemd, is iemand die zich heeft gespecialiseerd in wijn en wijn-spijscombinaties. Zijn of haar voornaamste taak is het selecteren en beheren van de wijn en het geven van een passend wijnadvies aan de gasten bij een bepaald gerecht of gang. Vaak is de sommelier nauw betrokken bij het samenstellen van de menukaart, omdat de combinatie van wijn en spijs nauw luistert. De kwaliteit van een gerecht komt pas echt tot zijn recht in combinatie met de juiste wijn. Maar ook bij u thuis, tijdens een diner, zult u merken dat het serveren van de juiste wijn bij een gerecht een enorm verschil kan maken. Daarom heeft úw topSlijter een aantal tips op een rijtje gezet zodat ook u thuis als een echte “sommelier-particulier” uw gasten kunt verrassen.Oorsprong van het vak Sommelier

De naam sommelier is afgeleid van het oud-Franse woord “sommier”. Dit is een zware balk waarop een constructie rust. Het woord komt oorspronkelijk uit het Latijn: “saumarius”, dit was een lastpaard. De sagmatarius was de persoon die voor deze dieren moest zorgen. In het oud-Frans heet zo’n man een sometier en in het oud Provençaals een saumalier. Later werd deze persoon in de grotere adellijke huizen verantwoordelijk voor het linnen, het servies en de kelder waar ook de wijnen lagen. Ook werd toen de naam sommelier gemeengoed.

Het beroep sommelier/wijnschenker bestaat al heel lang. Al tot 4000 jaar geleden is het bekend, dat er personeel werd aangesteld dat verantwoordelijk was voor de dranken van de koning en de edelen van het land. Zij hielden zich bezig met de voorraad van zowel wijn als bier en namen ook het serveren op zich. Vooral in deze hoge kringen was de wijnschenker een vertrouweling van zijn meester en stond in hoog aanzien. Tot aan de 20ste eeuw bottelde de sommelier wijn in de kelder van het etablissement waar hij werkte. Daarna gingen steeds meer wijngaardeigenaren zelf hun wijnen bottelen. De sommelier nam vanaf toen voornamelijk het serveren van de wijn in de eetzaal op zich.

Opleiding tot een professionele sommelier

Wie sommelier wil worden, moet tegenwoordig een specifieke opleiding volgen. Er bestaan verschillende beroepsopleidingen voor het vak van sommelier, maar het is ook mogelijk om de erkende opleiding tot vinoloog aan de Wijnacademie te volgen. Deze opleiding geeft veel theorie over bodemsoorten, wijnbouw, druivenstokken en verschillende klimaten. Echter is het natuurlijk minstens zo belangrijk om wijn te leren proeven en dan vooral blind.

Tips voor een sommelier-particulier

Een professionele sommelier worden is lang niet voor iedereen weggelegd. Voor wie thuis toch graag op een goed niveau wil genieten van wijn bij een diner met familie of vrienden, hebben we een aantal tips waarbij u uw gasten vast en zeker zult imponeren:

Tip 1: Kies de juiste wijn/ wijnen bij het gerecht
Een vuistregel is kleur met kleur. Zo serveert u vis, kip of groenten (wit en groen) met witte wijn, terwijl u rood vlees of kruidige gerechten met rode wijn serveert. Een andere regel is dat u een lichte wijn serveert bij een gerecht met lichte en zachte smaken. Wilt u juist een kruidig gerecht aanbieden, kies dan voor een wat zwaardere rode wijn met voldoende smaak in vergelijking met het gerecht. Bent u van plan meerdere wijnen te schenken? Het beste is om te beginnen met een mousserende wijn maar die is ook uitstekend geschikt als intermezzo tijdens het diner. Dit is omdat de koele bubbels de smaak in de mond neutraliseren. Ga dan verder met een frisse, lichte witte wijn zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc. Daarna kan een krachtigere, witte wijn geserveerd worden zoals een Chardonnay, zodat de intensiteit en het mondgevoel worden opgebouwd. Een mooie overgang tussen witte en rode wijn is natuurlijk een rosé. Ook hierbij geldt het opbouwen van licht en fris naar een rijkere en krachtige variant. Hierna kan worden overgegaan op rode wijn. Begin met een zachte, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, want de smaakpapillen zullen zich moeten aanpassen aan de tannine ‘s. Hierna kunt u opbouwen naar een krachtige rode wijn, zoals een Malbec of Shiraz. Als laatste kunt u een dessertwijn, een rijke, zoete wijn serveren. De intensiteit van de aroma’s en smaakkarakteristieken van deze wijn zijn vrij hoog en daarom een prima afsluiting!

Bij zowel wit, rosé en rood geldt dat droog gaat voor zoet en jong gaat voor oud. Belangrijk is om rekening te houden met deze volgorde in combinatie met de gangen/gerechten. Let er op dat de smaak van de wijn in goede verhouding staat tot de smaak van het gerecht, zodat de een de ander niet overheerst. Als de combinatie goed is, gaan zowel de wijn als het gerecht beter smaken.

Wilt u hier nog meer over lezen, lees dan ons artikel: (wijn)etiquette, de juiste wijn bij het juiste gerecht
Maar natuurlijk kunt u voor het beste advies altijd bij ons terecht!

Tip 2: Kiezen van de juiste glazen en plek op tafel
Het gebruik van goed glaswerk is een vereiste. Controleer al het glaswerk altijd op muffe geuren, strepen en breuken, zodat dit niet bij de gasten op tafel terecht komt. Bedenk goed hoeveel glazen er nodig zijn en waarvoor ze gebruikt gaan worden, zodat deze vooraf klaargezet en gecontroleerd kunnen worden. Bij elke wijnsoort hoort een ander glas. Wijnglazen hebben namelijk invloed op de smaak van wijn. Om bij het drinken van wijn de aroma’s volledig tot uiting te laten komen, draait het om twee dingen:
1. daar waar onze mond als eerste in aanraking komt met de wijn
2. de lucht waaraan de wijn wordt blootgesteld, voordat we überhaupt een slok van de wijn hebben genomen

Ook de plek van de glazen op de tafel is van belang. Een glas wijn plaatst u altijd bovenaan de rechterzijde van het bord. Heeft u meerdere wijnglazen, bijvoorbeeld als u bij verschillende gerechten verschillende wijnen schenkt, dan plaatst u het eerste wijnglas het meest rechts. Eventueel een glas water plaatst u erachter of voor het meest rechtse glas.

Meer weten over welk glas bij welke wijn hoort? Zie ons artikel: (wijn)etiquette, de juiste wijn in het juiste glas

Tip 3: De juiste serveertemperatuur
Vaak worden witte wijnen te koud geserveerd en rode wijnen te warm. De seizoenen kunnen hierbij een rol spelen. De ideale temperatuur verschilt per wijnsoort en leeftijd. De temperatuur van een wijn beïnvloedt of een wijn echt tot zijn recht komt. In het kort een overzicht met advies serveertemperaturen:
• Champagne en mousserende wijnen worden op 6-12 °C geserveerd
• Lichte, witte wijnen op 8-14 °C
• Aperitief- en dessertwijnen op 8-10 °C
• Rijpere, krachtige witte wijnen op 10-14 °C
• Rosé wijnen worden geserveerd op 8-10 °C
• Lichte fruitige, rode wijnen op 12-17°C
• Rode wijnen met meer kracht en body op 16-18 °C

Hoe lichter de wijn, hoe koeler en hoe fruitiger de wijn, hoe warmer. Jonge wijnen worden net iets koeler geserveerd dan oudere wijnen. En de laatste tip is dat het beter is om een glas wijn iets te koel te serveren dan te warm.

Ook hier is een artikel reeds door ons gepubliceerd: Een goede wijn heeft ook de juiste temperatuur

Tip 4: Eerst water serveren, daarna de wijn presenteren
Serveer uw gasten altijd als eerste water. Hierna kunt u overgaan op het presenteren van de wijn. Bedenk voordat u naar de tafel gaat goed wat u wilt vertellen over de geserveerde wijn. Vaak zitten uw gasten niet te wachten op een opsomming van eigenschappen van de wijn. Interessanter is het om te vertellen waarom u de wijn gekozen hebt, geef een smaakimpressie of vertel iets over het onderscheidend karakter van de wijn. Vermeld hierbij altijd wel de belangrijke eigenschappen zoals de druivensamenstelling, herkomst en het jaar.

Tip 5: Mis-en-place
Zorg voor een goede Mis-en-place wanneer u een fles wijn aan tafel gaat openen. Deze bestaat meestal uit twee sideplates, een sommeliermes, een wijndoekje, een diendoek, een wijnkoeler en een bijzettafel. Zet op de bijzettafel de sideplates met het wijndoekje en het sommeliersmes vast klaar voor aanvang van het diner.


Tip 6: De juiste manier van serveren

Zet de te serveren wijn in de wijnkoeler op de bijzettafel met het diendoekje over uw linker pols. Haal de wijn uit de koeler en presenteer de wijn met het etiket goed zichtbaar voor de gasten. Zet de wijn op een van de sideplates. Verwijder de kurk met behulp van het sommeliers mes en let hierbij op dat u niet door de kurk boort, geluid maakt of morst. Controleer op kurk en verwijder deze van de kurkentrekker, leg deze op de andere siteplate. Veeg de hals van de fles af met het wijndoekje. Schenk nu een bodempje in een glas en laat uw gast (vraag keurig wie dat is in een gezelschap) proeven. Wanneer deze is goedgekeurd schenkt u de glazen in van de andere gasten en als laatste schenkt u het glas van de eerste gast bij.

Tip 7: Bijschenken
Schenk liever op tijd en veelvuldig bij, dan een overvol glas wijn. Wijn warmt langzaam op naarmate hij blijft staan en zal dus te warm kunnen worden. Overdadig bijschenken bereikt vaak het ongewenste resultaat: de wijn- spijscombinaties worden, wanneer uw gast te veel gedronken heeft, niet of minder gewaardeerd. Vervang na iedere ronde de glazen en ruim lege glazen op tijd af.

We wensen u een culinaire avond toe

Zeg nu zelf: wat is er gezelliger dan met vrienden of familie van een heerlijk diner met uitstekende wijnen te genieten? Helemaal wanneer u bovenstaande tips in acht neemt zal deze avond van begin tot eind een culinair genot zijn. Mocht u toch nog vragen hebben, of wilt u persoonlijk advies? Úw topSlijter staat altijd voor u klaar met nog meer tips. Succes!