Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Kijk Op Drank
J.A. van der Goeskade 1
4461 BH GOES

Openingstijden

Ma: 13:00 uur - 18:00 uur
Di: 10:00 uur - 18:00 uur
Wo: 10:00 uur - 18:00 uur
Do: 10:00 uur - 21:00 uur
Vr: 10:00 uur - 18:00 uur
Za: 09:00 uur - 18:00 uur
Zo: gesloten

maandag 2e pinksterdag gesloten

Kijk op Drank úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Whiskyspecialist van Goes

Kijk op Drank is de whiskyspecialist van Goes

De whisky-specialist van Goes

Kijk op Drank slijterij Goes heeft een grote passie voor Schotland en Whisky. De slijterij kan dan ook met recht de whisky specialist van Goes en omstreken genoemd worden. Het aanbod aan whisky is enorm en er verschijnen jaarlijks veel nieuwe bottelingen van de distilleerderijen zelf en van onafhankelijke bottelaars. Vooral de gelimiteerde bottelingen zijn geliefd en veel gevraagd. Vaak zijn deze al uitverkocht voordat ze überhaupt de online winkel halen. Zoekt u een whisky kijk dan zeker op gemak rond in onze winkel en het online whisky assortiment. Wilt u een speciale botteling die (nog) niet beschikbaar is in de winkel laat het ons weten en wij gaan voor u op zoek naar uw favoriete whisky.

Kijk op Drank houdt ook regelmatig whiskyproeverijen in het eigen proeflokaal. Regelmatig wordt er dan ook een vertegenwoordiger van de importeurs uitgenodigd of zelfs iemand van de distilleerderij of bottelaar zelf om de deelnemers aan de proeverij mee te nemen door de distilleerderij en de beleving van de geschonken whisky. Houdt hiervoor onze proeverijagenda goed in de gaten.

Wilt u op de hoogte blijven van de aanbiedingen schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Tevens wordt u dan op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes en proeverijen.

Maar wat is nu eigenlijk whisky ?

Whisky is verkrijgbaar in vele soorten en smaken en wordt overal ter wereld geproduceerd. Zo is er o.a. bourbon, blended, single malt, blended malt en tussen deze soorten zit behoorlijk veel verschil. Niet alleen in smaak maar ook in productiewijze en ingrediënten. Wilt u het fijne weten over whisky, dan is het belangrijk om te weten wat precies het verschil is tussen deze verschillende soorten.

Blended

Blended whisky is de meest gedronken whiskysoort ter wereld. Met name de blended Scotch whisky is populair. Blended is een mix van gerijpte malt whisky’s en gerijpte graan whisky’s. De whisky’s komen daarbij uit verschillende distilleerderijen om tot de gewenste smaak te komen. De verhouding tussen het vaak neutraler smakende en goedkoper te produceren graan distillaat en de malt whisky variëren per merk en per uitvoering. Naast de verhouding tussen graan distillaat en malt distillaat speelt in de smaak en de prijs natuurlijk ook de leeftijd van de diverse componenten een rol.

Bekende merken zijn o.a. Chivas, Johnnie Walker en Famous Grouse. Ook voor Blended gelden de regels dat de whisky gerijpt moet zijn in eiken houten vaten voor tenminste een periode van 3 jaar.

Single malt

Single malt whisky wordt geproduceerd van gemoute gerst en gedistilleerd in koperen ketels  en wordt in één distilleerderij geproduceerd. Single malt whisky hoeft niet uit één vat zal meestal een blend zijn van verschillende vaten whisky, zolang deze maar uit dezelfde distilleerderij komen. Zodra een single malt wel uit één vat komt wordt deze aangeduid als een Single Cask. Indien er een leeftijd op het etiket staat is dit altijd de leeftijd van de jongste whisky in de vaten mix. Single malt whisky wordt in veel landen geproduceerd. De meeste mensen denken bij een whisky echter vooral aan een Schotse variant. Binnen het Schotland zijn er dan ook weer diverse regio’s met allemaal hun eigen accenten. Een Single Malt whisky mag alleen gemoute gerst, water en kleurstof bevatten en moet tenminste 3 jaar gelagerd zijn geweest op een eiken houten vat.

Bourbon

Het belangrijkste ingrediënt van bourbon is mais. Bourbon bestaat voor 51% uit mais en voor de rest uit andere granen. Voor bourbon gelden meer regels dan voor (Schotse) Single malt. Zo mag de drank alleen Bourbon heten als het gerijpt heeft in nieuwe eikenhouten vaten. En alleen whisky geproduceerd in de VS mag Bourbon heten. Doordat als basis mais gebruikt wordt is de smaak vaak zoeter dan een single malt whisky

Bekende merken zijn Four Roses en Jim Beam. Ook de Buffalo Trace is een heerlijke bourbon. Jack Daniels is ook een bourbon, maar omdat de drank door een filteringsproces van houtskool gaat, noemt men deze een “Tennessee whisk(e)y”.

En nog veel meer soorten

De hierboven genoemde soorten zijn de meest gangbare typen binnen de whiskywereld. Er zijn echter nog veel meer  soorten whisky, zoals Blended Malt, Single Grain,  Blended Grain, Rye, Weat, Corn en Whisky’s waaraan toevoegingen zijn gedaan. Een voorbeeld hiervan is de Jack Daniel's Tennessee Honey. Ook zijn er een aantal likeuren die worden bereid met whisky, zoals Baileys en Drambuie.Whisky van de maand maart/april

Dit maal is de keuze gevallen op een Blended Malt en wel van The Three Stills Company de eigenaar van Borders Distillery in Hawick waar hard gewerkt wordt om eigen single malt op de markt te gaan zetten.

In 2016 begon de renovatie van de fraaie gebouwen die dateren uit de 1880’s. Voorheen was er een electriciteitsbedrijf gevestigd in de gebouwen. De gebouwen gelegen langs de mooie Teviot rivier zijn in 2 jaar omgebouwd tot een behoorlijke grote distilleerderij met een capaciteit van 2 miljoen liter pure alcohol per jaar. Natuurlijk gaat de distilleerderij het water uit de rivier gebruiken in het distillatieproces.

Sinds mei 2018 wordt er in Hawick in het zuidwesten van Schotland hard gestookt om over enige jaren de eerste Single Malt van de nieuwe Borders Distillery op de markt te kunnen brengen. Met een capaciteit van 2 miljoen liter pure alcohol per jaar is de Border Distillery meer dan de zoveelste craft-distillery. Borders Distillery wordt een serieuze speler in het Schotse whisky-spel. Het beoogde karakter van de single malt is een niet-geturfde florale whisky.

De Borders Distillery is eigendom van de Three Stills Company, een relatief jong bedrijf dat is opgericht door een drietal heren die hun sporen onder andere al bij William Grants hadden verdiend. Tim Carton, Tony Roberts en John Fordyce hadden de keuze om comfortabel in loondienst langzaam richting pensioen te gaan, of nog 1 keer een wild plan uit te voeren. Ze kozen voor het laatste!

Lower Eastside Blended Malt.jpgLower Eastside Blended Malt

De Lower Eastside Blended Malt werd ontwikkeld om de The Three Stills company, in de aanloop naar de opstart van de eigen distilleerderij, alvast wat naamsbekendheid te geven. En ook om te zorgen voor de eerste cash-flow. De start van zo’n distilleerderij is leuk, maar de eerste 10 jaar wordt er alleen maar geld uitgegeven in plaats van dat er ook wat binnen komt. 

De Single Malts die in de Lower Eastside Blended Malt zijn verwerkt zijn niet de minste…Bowmore (Islay) , Ardmore (Highland), Glengarioch (Highland), Glenkinchie (Lowland) en Auchentoshan (Lowland). Het vakmanschap van de masterblender heeft er voor gezorgd dat de 5 malts perfect harmoniëren. Het doel was een whisky te creëren die zacht en soepel was, maar wel duidelijk herkenbaar was als Schotse whisky…besloten werd dat er een subtiel rokerig randje aan moest zitten. Daar zorgen de Ardmore en Bowmore voor. Verder tref je tonen van chocolade en gebrande suiker aan en ook een hint van frisse citrus en een wat meer grassige toets. Alle individuele kwaliteiten van de gebruikte Single Malts komen voorbij, verpakt in een heerlijk zachte dram waarvan de nasmaak zich nog verrassend lang laat gelden.

De Blended Malt is nu in de winkel en de webshop te verkrijgen voor een zeer vriendelijke prijs.